1) % ethanol yang dibenarkan dalam makanan / minuman yang melalui proses fermentasi secara semulajadi ialah <1%. Contohnya:- kicap, sos.
2) % ethanol yang dibenarkan dalam makanan / minuman yang ditambah pengawet berasaskan ethanol ialah <0.5%. Contohnya kordial.
3) Minuman yang mempunyai % ethanol melebihi 2% dilabel sebagai arak.
4) Kandungan ethanol dalam tapai & nira nipah melebihi aras 1% dan kekadang sehingga melebihi tahap 2% (label arak). Tetapi fatwa mengharuskan memakan tapai & nira nipah kerana 'tiada kes memabukkan akibat tapai / nira'.
5) Semua arak / khamr mengandungi ethanol, tetapi tak semua ethanol adalah arak / khamr.
6) Status halal sesuatu produk bergantung kepada niat / tujuan produk itu dihasilkan. ( al umur bi maqasidiha)
~En Dzulkifly Mat Hashim (UPM) @ Empowering Halal Integrity Seminar~
Sumber : Facebook
0 comments:
Post a Comment